Pentru că Saturn e supertruper şi pentru că mai demult mi-am luat de la anticariat nişte broşuri din '83 cu perlele litoralului românesc.
Saturn - simfonie de culoare şi ritm
Să fie Saturn una dintre cele mai privilegiate staţiuni de pe litoralul românesc al Mării Negre? Argumente pentru a susţine această idee, ce-i drept cam îndrăzneaţă, sunt însă suficiente. La o primă vedere Saturn îşi înscrie în contul ofertelor făcute turiştilor aceleaşi elemente - o mare calmă şi liniştită, plajă largă şi cu nisip fin, un soare darnic. Şi totuşi... această staţiune turistică prezintă câteva avantaje incontestabile. Meteorologii înregistrează în această zonă medii ale temperaturilor multianuale ceva mai ridicate decât în celelalte staţiuni ce se înşiruie spre nord, o climă ceva mai blândă decât la Eforie sau Mamaia, pentru a nu ne opri decât la două exemple. În cele mai multe zile, cotidianul buletin meteorologic prezentat la radio sau televiziune ne informează că aici temperatura apei mării şi a aerului este cu câteva grade mai ridicată decât în celelalte staţiuni căutate de turişti pentru petrecerea vacanţelor estivale. Chiar şi durata medie zilnică de strălucire a soarelui - în jur de zece ore - prezintă un plus faţă de celelalte zone. Se poate face mai multă plajă, se poate beneficia mai mult de radiaţiile soarelui!
Tot aici, la Saturn, unde pricepuţi constructori constănţeni, dar şi meşteri sosiţi din mai toate colţurile ţării au dat viaţă proiectelor aşternute cu ingeniozitate şi imaginaţie pe hârtia de calc de către arhitecţi, ochiul vizitatorului are deosebit de multe elemente care-i reţin atenţia. Spre lauda constructorilor, odată cu zidurile de beton, oţel şi sticlă, într-un joc ce încântă privirile, odată cu arcuirile siluetelor de 14 nivele, de la înălţimea cărora în multe zile limpezi de vară admiri panorama celorlalte orăşele de vacanţă din sudul litoralului, de la Jupiter, până spre Neptun şi Olimp, aceşti oameni obişnuiţi cu duritatea mistriei şi a betonului au adus zeci de specii de arbori şi arbuşti ornamentali, îmbrăcând spaţiile dintre construcţii cu o veritabilă pădure aducătoare de binefăcătoare răcoare. Da, o adevărată pădure, chiar dacă trunchiurile copacilor abia numără peste zece inele concentrice. Tocmai aceste inele ale copacilor vor atesta generaţiilor viitoare vechimea staţiunii.
(Dan Spiridon - prefaţă la Saturn)
sâmbătă, 11 septembrie 2010
luni, 6 septembrie 2010
Abonați-vă la:
Postări (Atom)